Dr. Horváth Péter, pulmonológus

 


Rendelési idő:
hétfő 17:00 - 20:00
 
Dr. Horváth Péter diplomáját 2012-ben szerezte a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Ezt követően az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán kezdett dolgozni PhD hallgatóként. 2015-től Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján dolgozik. Itt magas színvonalon sajátíthatta el a pulmonológia műveléséhez szükséges tudást. Főbb érdeklődési területe a mellkasi ultrahang vizsgálatok, endoszkópia valamint az obstruktív légúti betegségek. Mind a hazai, mind az európai tüdőgyógyász társaság aktív tagja, a éves kongresszusok rendszeres résztvevője előadóként és üléselnökként. A tüdőgyógyászatról

A tüdőgyógyászat az egyik legdinamikusabban fejlődő belgyógyászati jellegű szakirány a világban. A légzőszervi betegségek tünetei közül a köhögés, a nehézlégzés és a mellkasi fájdalom a leggyakoribb, ezek közül a köhögés a második leggyakoribb panasz, amellyel a beteg orvoshoz fordul. A tüdőbetegségek (asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség – COPD, tüdőrák) világszerte vezető helyen szerepelnek a morbiditási (betegség gyakorisága egy adott populációban) kimutatásokban, és további növekedésük várható. A dohányzás számos légúti betegség ismert kóroki tényezője, azok súlyosságában jelentős szerepet tölt be. A dohányzás elhagyásával ezek a betegségek megelőzhetőek, az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel a betegség súlyosbodása megállítható, tartós tünetmentes időszak érhető el. Szakrendelésünkön lehetőség van a krónikus betegségek (asztma, COPD) szűrésére, kezelésére, az inhalációs gyógyszerek megfelelő használatának elsajátítására. Nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre, ezért segítséget nyújtunk a dohányzásról történő leszokásban is.

Néhány szó a légzésfunkciós vizsgálatról

A tüdő és a légutak vizsgálatának egyik legfontosabb módszere a légzésfunkciós vizsgálat. A vizsgálat célja a tüdő és a légutak működésének vizsgálata. A mért értékek összevetése az adott korcsoport átlagával lehetővé teszi annak megítélését, hogy a légutak működése egészséges-e. Amennyiben kóros értéket kapunk, a károsodás jellege és mértéke is meghatározható. Kóros értékek esetén fontos, hogy a vizsgálatot hörgtágító adása után is megismételjük. Ezzel a vizsgálattal diagnosztizálható az asztma és a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség, a tüdőn belüli légutak tartós beszűkülése). Utóbbi elsősorban a dohányosok között elterjedt, súlyos egészségkárosodást okozó betegség.A vizsgálat pontos, gyors és fájdalommentes, dohányosoknak ajánlott elvégezni évente legalább egyszer! Hasznos lehet ezenkívül fulladás, légszomj és csökkent fizikai terhelhetőség esetén, gyakori vagy hosszan tartó köhögés esetén, de sportolóknak vagy sportolni vágyóknak is állapotfelmérésre.

A mellkasi szervek képalkotó vizsgálatairól

Leggyakrabban a fennálló panaszok pontos diagnosztizálásához szükséges képalkotó vizsgálatok elvégzése. A mellkas röntgen vizsgálata a legalapvetőbb vizsgálat, amelyet elvégzünk. Segítségével lehetséges számos betegség diagnosztikája (fertőzések, daganatok, mellkasi fejlődési rendellenességek, korlátozott mértékben pleura betegségek). Mellkasi ultrahang vizsgálattal kiváló képet kaphatunk a mellhártyáról, valamint a felületes tüdőállományról (a levegővel telt tüdő az ultrahang hullámokat visszaveri, így a mélyebb képletek egészséges tüdőben nem megítélhetőek). Gyors, sugárterhelés mentes vizsgálat. Mellkas CT vizsgálatra akkor lehet szükség, ha a fenti vizsgálatokkal olyan kóros eltéréseket találunk, melyek pontos megítélése nehéz.