Dr. Pánczél Gitta, bőr- és nemigyógyász

 


Rendelési idő:
kedd 16:00 - 19:00

Dr. Pánczél Gitta orvosi diplomáját 2009-ben szerezte a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán. Bőrgyógyászati szakképzése során, sokrétű klinikai tapasztalatait kiemelt budapesti bőrgyógyászati centrumokban, legnagyobb részt a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján szerezte. 2009 óta az Országos Onkológiai Intézet munkatársa, ahol a bőrdaganatokban  szenvedő betegek kezelésével és gondozásával foglalkozik. A gyógyító tevékenység mellett fontosnak tartja a prevenciót, szűrővizsgálatok végzését. Páciensei maximális odafigyelésre, alaposságra, empátiára, diszkrécióra számíthatnak.

Diagnózis felállítása, betegvizsgálat, kezelés

A helyes diagnózis felállításának alapja a részletes betegvizsgálat, valamint a pontos anamnézis felvétel. Mivel a páciensek bőrtünetei nemritkán belszervi problémával függenek össze, nagy hangsúlyt fektetünk a komplex, úgynevezett holisztikus szemléletre. A bőrgyógyászati kórképek széleskörű ismeretének a birtokában a páciens számára legmegfelelőbb, egyéni terápiás tervet állítjuk fel. Akut és krónikus bőrbetegségek orvoslásával egyaránt foglalkozunk, a tünetmentességre való törekvésen túl fő célunk a bőr egészségének hosszútávú megőrzése.

Prevenció, anyajegyszűrés, melanoma

Szemölcsök, fibromák, korral járó békés képletek, anyajegyek eltávolítása előzetes konzultációt követően lehetséges. Beavatkozások előtt a diagnózis felállítása történik, hiszen a beavatkozás helyes módja és kivitelezése attól függ, hogy pontosan milyen elváltozással állunk szemben. A pigmentált elváltozások szövettani vizsgálata alapvető fontosságú. Szakszerűen, a páciens igényeit is figyelembe véve végezzük a beavatkozásokat.

Nemi betegségek szűrése, kezelése – fő a bizalom!

Nemcsak a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) és a szexuális úton terjedő betegségek (STD) szűrése, valamint az eredmények értékelése és a betegségek kezelése is nagy tapasztalatot igényel a szakember részéről. A páciens gyakran kényelmetlenül érzi magát olyan intim problémák megosztása miatt, amik az életminőségét alapvetően befolyásolják. A nemi gyógyászattal kapcsolatos konzultáció és vizsgálat során is barátságos, közvetlen hangulat kialakítására törekszünk, gyakorlattal, empátiával. Fontos, hogy a szexuális életet élők tisztában legyenek a fertőzések tüneteivel, így különösen tanácsos orvoshoz fordulni, ha a nemi szervek területén kóros váladékozást, folyást, sebet, hólyagot, fájdalmat észlelünk, esetleg láz, hidegrázás, elesett állapot jelentkezik. Nemcsak az intim testtájon, hanem a test egyéb részein is jelentkezhetnek tünetek: nyirokcsomó megnagyobbodás, változatos bőrtünetek, hajhullás. A szexuális együttlét alkalmával történő megfertőződés tünetei jelentkezhetnek néhány órával később, de akár napok, hetek múlva is. Egy alkalommal több kórokozó akár együttesen is okozhat betegséget, ezért fontos, hogy legyünk tisztában a tünetek okával, tenyésztést végezzünk, lehetőség szerint rezisztencia vizsgálattal együtt, mely már a sikeres terápiát is előrevetíti. Vannak olyan kórokozók, melyek tünetmentesen akár évekig-évtizedekig lappanghatnak, így hosszútávú szövődmények kialakulásához, akár meddőséghez vezethetnek. Fontos kiemelni, hogy akár tünetmentes állapotban is továbbadható egy fertőzés, így a fertőzési láncolat tovább terjed. Tünetmentes állapotban is javasolt az STD szűrő vizsgálat elvégzése, különösen új párkapcsolat előtt, vagy alkalmi kapcsolatot követően. Mi a teendő? Tünetek észlelése esetén a legfontosabb és legsürgetőbb teendő mielőbb szakorvos felkeresése, betegvizsgálat elvégzése. Ekkor a szexuális érintkezés felfüggesztése javasolt, mivel a beteg tüneteit ronthatja, másrészt partnerét megfertőzheti. A partnerrel együtt célszerű részt venni az STD vizsgálaton, hiszen nem biztos, hogy egy pár mindkét tagjánál fennáll ugyanaz a fertőzés.  A tenyésztési eredmények birtokában megfelelő gyógyszeres kezelés. A szexuális úton átvihető fertőzések jelentős része tökéletesen gyógyítható, törekedni kell a minél korábbi diagnózisra. Gyógyult állapotban alkalmi kapcsolatnál óvszerhasználat, hosszútávon a felelős szexuális magatartás kialakítása.

Szűrővizsgálatainkat a legnagyobb diszkrécióval végezzük, adatait titkosan kezeljük, leleteit csak és kizárólag személyesen Önnek adjuk át!